ADS.

petak, 19. travnja 2019.

TRILEĆA: ALBANSKO ČUDO OD KOLAČA SA DOMAĆIM KARAMELOM



loading...
Kada probate postat će vaš omiljeni.

SASTOJCI:
ZA KORU




6 jaja
100 gr šećera
200 gr brašna
pola peciva
1 vanilin šećer

ZA PRELIV
400 ml slatke pavlake
300 ml kondenziranog mlijeka




800 ml običnog mlijeka

ZA PREMAZIVANJE (Domaći karamel)
200 g šećera
200 ml svježeg slatkog vrhnja

PRIPREMA:
Umutiti bjelanca pa postepeno dodavati šećer i vanilin šećer..Kada su dobro umućena dodavati jedno po jedno žumance,izmiješati pa polagano dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo..Kada dodajete brašno onda isključite mikser na najslabiju brzinu i samo lagano izmiješajte ili izmiješajte kašikom
Smesu uliti u tepsiju obloženu pek papirom i peći oko 20-25 min na 180 stepeni..Pustiti da se kora malo ohladi pa je izvadite iz tepsije i nožem izbodite na više mjesta..U tepsiju ulijte slatku pavlaku pa onda na nju položite koru naopačke okrenutu ( onaj dio sto je bio gore sad ide dole )..Ostavite da odstoji 10-ak minuta pa zatim izmijesajte mlijeko i kondenzovano mlijeko pa sa njime prelijte koru odozgo..Pustite malo neka odstoji da mlijeko fino upije pa premažite karamel kremom..Dobro ohladite i uživajte u ovome predivnom kolaču..3.
Napomena: za ovaj kolač je veoma bitno da napravite dobar karamel krem jer je on ključni sastojak za lijep ukus ovoga kolača...

Priprema karamela
Stavite šećer u dublju tavu (bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško moći odrediti boju koju je postigao karamel) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti gorak.
Vrhnje, sobne temperature ili malo zagrijano, ulijte u karamelizirani šećer. Pazite jer će prskati.
Ako vam se u ovom trenutku učini da je sve izgubljeno jer se šećer pretvorio u kamen, ne očajavajte i nastavite ga zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri dok se šećer ponovno ne rastopi u vrhnju.
Kuhajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se sav karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto.
Ostavite karamel da se malo prohladi…

Nema komentara:

Objavi komentar